header-image

intervju med modefotograf 24 juli 2016

Vogue-fotografen från Torsby – Per Olsson

För ett tag sedan intervjuade jag coola fotografen Per Olsson – modefotografen som fått sina verk publicerade i Vogue, Cosmopolitan, Elle och Plaza, och som trots alla resor i tjänsten aldrig glömt sitt värmländska ursprung. En person som liksom skapar nya uttryck i det lokala. Han är född i Torsby och uppvuxen i Hagfors och bor numera i Karlstad. Däremellan har han också hunnit med att bo i Stockholm, Göteborg och Norrköping. Pers stil känns så där stereotypisk för hur jag föreställer mig att en fotograf ser ut. Svarta kläder, långt hår och lite rock `n roll image. Han fotograferar regelbundet för klädmärket Koppartrans och han är inte rädd för att väcka reaktioner med sina bilder. Han säger att man numera mest använder digitala portfolios, men Per har kvar sin gamla också. Han fotograferar regelbundet för klädmärket Koppartrans och han är inte rädd för att väcka reaktioner med sina bilder. 
jfjfjfjf

Passion blev profession

Det började som ett intresse. Per fotade som så många andra bröllop och dop och det ledde till att han började en kurs på Karlstad universitet i Kommunikation och påverkan. I ett av skolprojekten fotade han bilder som blev publicerade i ett nöjesmagasin som hette News. En reklambyrå i Karlstad, Clara, som då sökte en fotograf till varumärket Koppartrans såg bilderna och tyckte att hans bildspråk skulle passa den stil de sökte. Har även haft fotografiska separatutställningar inom fotokonsten.

Vad var det för stil du hade på dina bilder?

– De var unika för den tiden. Då kunde man inte skära huvudet av modellerna i bilderna men det gjorde jag. Vissa foton var delade i mitten och modellerna var inte de traditionella utan personer från musikbranschen med ett speciellt uttryck och en viss attityd som var placerade i en cool, skitig miljö.

Italienska Vogue

Pers bilder för Koppartrans har fått stort genomslag. De florerade i massor av tidningar och bland annat italienska Vogue gjorde en publicering.

Hur jobbar du som fotograf idag?

– Koppartrans och Transatlantic är mina fasta uppdragsgivare och sen är resten pitchade uppdrag eller reklambyråjobb. Ibland åker jag bara till platsen som uppdragsgivaren sagt och bara plåtar av, och vid vissa tillfällen tar jag och mitt team hand om hela processen. Allt från val location till modeller.

DSC_0893Har fotograf-rollen förändrats?

– Att vara fotograf idag är mer annorlunda än vad det var för 15 år sedan. Idag är alla mer eller mindre hobbyfotografer men det kräver ändå en teknisk kunskapsbas om bilderna skall professionellt publiceras. Du blir lätt avslöjad om du inte kan tryckprocesser, färgprofiler, upplösning, svart- och vitpunkt och så vidare.

Är det så glamouröst som det verkar att åka på fotouppdrag i hela världen?

– Nej långt ifrån. Man anländer ofta sent och nästa morgon kanske man måste gå omkring i hela stan för att leta en sjysst location. Fördelen med att åka utomlands till varmare länder, är att det finns en helt annan solgaranti.

Fotografuniform på

Och finns det en typisk stil för en fotograf? Ja, jag vill nog tro det.

När jag träffar Per känns hans stil stereotypisk för hur jag föreställer mig att en fotograf ser ut. Svarta kläder, långt hår och lite rock’n’roll image.

– Att vara fotograf är en livsstil som också påverkar stilen. Mörka plagg stör inte ögonen när jag arbetar med att skapa ett skeende i en bild. Som fotograf träffar jag folk i olika samhällsklasser och från olika skikt och då är det en fördel att ha neutrala kläder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *