header-image

Stilikon: Ingmari Lamy 1 juli 2016

Hur blev du upptäckt?

– Av en slump egentligen. Jag och min dåvarande pojkvän var och besökte Paris och gick in på nattklubb och där blev jag upptäckt av en modellscout. Nästa dag fick jag ta testbilder och de hamnade direkt på omslaget av Harper`s Bazaar och sen snurrade det på.

Internationell stjärnmodell

Ingmari blev egentligen stjärnmodell över en natt och jobben bara strömmade in. Hon började jobba med fotograf-legender som Bob Richardson, Sarah Moon, David Bailey, Bill King och Guy Bourdin. Hon blev nära vän med designern Kenzo Takada och var hela modevärldens modellfavorit. Hon reste kors och tvärs över världen och jobbade på tropiska destinationer och i urbana metropoler, men hon såg alltid till att odla sina egna intressen, trots det hektiska modellivet.

– Jag blev tagen på resor som jag aldrig skulle ha upplevt och jag såg alltid till att stanna kvar på platsen för att upptäcka mer. Jag satt inte i hotellbaren med de andra utan gick hellre ut till skogen, havet eller någon annan naturskön plats. Naturen har för mig alltid varit min största energikälla och inspiration. Jag sökte mig till urbefolkningen eller till konstnärskvarteren för där trivdes jag allra bäst.

Familjeliv och livskris

Efter cirka tio år lade Ingmari modellandet åt sidan och familjelivet tog vid. Hon levde med sin familj på ön Formentera i ett stort hus med havsutsikt och ägnade sig samtidigt åt meditation, ekologisk trädgårdsodling, trädgårdsarkitektur och långa vandringar i bergen.

– Efter cirka sju år i Spanien flyttade vi tillbaka och jag blev samtidigt designerassistent till min nära vän Kenzo. Jag var med i designerprocessen och pendlade till Paris regelbundet. Efter det (1991-1992) startade jag ett klädmärke i eget namn. Det enorma åtagandet förändrade mitt liv.

På grund av leveransförseningar och sponsoravhopp lades klädmärket ner och Ingmari gjorde en miljonförlust.

– Detta förändrade mitt liv. Två barn i skolåldern, pågående skilsmässa, plus enorma skulder gjorde att livet blev totalt annorlunda. Det var emotionellt tufft. Jag kände att jag misslyckats inför mina barn. I denna oerhört tuffa period blev jag återupptäckt som modell och det blev räddningen.

”Inre skönhet viktigast”

Idag är modellandet ett extraknäck samtidigt som Ingmari håller kurser i kroppsterapi, inre skönhet och healing. Trots att hon alltid haft en fot i kanske den ytligaste branschen tycker hon ändå att inre skönhet är det viktigaste.

– Att vårda det inre med exempelvis meditation har alltid varit det viktigaste för mig och jag har aldrig haft några avancerade skönhetsritualer.

Vad har du för skönhetsknep?

– Jag har inga speglar hemma för då undviker jag att bedöma mig själv. Jag börjar morgonen med att dricka vatten med citron i eller någon grön hälsodrink. Jag fastar alltså på morgonen och börjar inte äta förrän vid 11-12 på dagen. Till hyn använder jag ekologisk olivolja eller produkter från Weleda blandat med arganolja. Jag köper ofta produkter i hälsokostbutiken Bio-Moi på Rue Debelleyme i Marais, Paris.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *