header-image

bästa sommarmaten 9 juni 2016

DSC_0209The art of french cooking

Jag lagar nya rätter ungefär två-tre gånger i veckan och hittills i år har den här provencalska kalkonrätten slagit allt. Somrig, mediteransk och perfekt om man har många gäster. Passar perfekt till svalt, vitt vin och lite fransk musik i bakgrunden. Rätten har en fräsch smak av både citron, salvia och fänkål. Istället för midsommarens i mitt tycke, lite halvtråkiga meny tycker jag istället ni skall pröva den här rätten som bjudmat. 

Ingredienser

  • Chèvre
  • Libabröd
  • Citron
  • Wilmaschnitzel
  • Fänkål
  • Röd paprika
  • Vitlöksklyftor
  • Potatis
  • Rysk yoghurt
  • Ramslök
Bra att ha hemma: 
  • Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Torkad salvia
  • Torkad timjan

DSC_0210Gör så här: 

Sätt ugnen på 250 grader. Skär 300 g potatis, 1 fänkål, 1 röd paprika och 2 vitlöksklyftor i mindre bitar. Lägg allt på en smord ugnsplåt och blanda med olivolja, 1 tsk torkad timjan, 3/4 tsk salt och svartpeppar. Rosta mitt i ugnen 25-30 min.

Skär ca 300 g wilmaschnitzel i stora tärningar. Stek runtom i lite olivolja i en stekpanna. Krydda med 1 tsk torkad salvia och 2 krm salt. Halvera 1 citron och stek på snittytan bredvid kalkonen.

Om vill, trä upp kalkonbitarna på grillspett. Lägg över kalkonspett och citron på plåten med grönsaker. Rosta mitt i ugnen 10-12 min.

Tärna 1/4 förp libabröd. Ta ut plåten med kalkon och grönsaker. Strö brödtärningarna över grönsakerna och tillaga allt i ytterligare 3-5 min.

Smula 1 bit chèvre. Lägg hälften i en skål och blanda med 1 dl rysk yoghurt och 1 krm salt.

Finhacka 1/2 förp ramslök. Strö ramslök och resten av den smulade chèvren över plåten med grönsaker. Servera med chèvrekräm och kalkonspett.

DSC_0207Bon appétit!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *