header-image

en kväll i bubblornas tecken 2 juni 2016

DSC_0813”Champagne is the great equalizer. It makes anyone feel like royalty”

Häromdagen var jag inbjuden till en lyxig champagneprovning av märket Palmer & Co. En välkommen verklighetsflykt i tentatider då jag i 25-gradig sommarvärme mest sitter framför datorn. Daniela i min klass hade samma dilemma och följde med. Underbart att få komma ut några timmar till smaken av franskt bubbel. 

DSC_0818Representanter från champagnehuset var på plats för att berätta om den bubblande drycken..

chSå lite info: Hemligheten bakom Palmer & Co Blanc de Blancs är de chardonnaydruvor som kommer från Montagne de Reims, där normalt endast pinot noir odlas. Hade jag ingen aning som den novis som jag. Tydligen ger jordmånen där mer karaktär och mineralitet åt vinet jämfört med druvorna som hämtats från Côte des Blancs.

DSC_0823Historien om Palmer är rena askungesagan. Palmer är kooperativet som från början försåg de stora champagnehusen med basvin men nu blivit den vackra baldrottningen och beskrivs av Champagneexperten Tom Stevenson som ”Champagnes dolda juvel”.

DSC_0844Den här silversaken följde med hem till pennskrinet.  

DSC_0846På den svenska marknaden är Palmer & Co det tredje största champagnehuset i Sverige, men för mig var det helt okänt. 

chjDet var tre champagnesorter som testades: En från 1985 (!), en från 1995 och en från 2005. Min favorit var den från 1995. 

DSC_0842Tog MASSOR av bilder för ljuset var perfekt och flaskor, glas och vita dukar bildar fina stilleben. 

DSC_0846DSC_0871DSC_0851DSC_0848DSC_08781995 var jag 8 år..

DSC_0855Så hur smakade det? Tänk er en torr, påtagligt frisk, nyanserad smak med inslag av gröna äpplen, nougat, ljust bröd och citron. 

DSC_0862Daniela delade med sig av sina resplaner som alltid är imponerande. Eventuellt en weekend till Alicante och sen Singapore. Tänk vad härligt, men skall inte klaga för jag har rest en hel del i vår. Sommar för mig har alltid betytt jobb och oftast har jag gjort resor i Augusti eller på terminerna. 

DSC_0838Enligt systembolagets hemsida stod det att det skall serveras vid 8-10°C som aperitif eller till eleganta rätter av fisk och skaldjur.

DSC_0886DSC_0860”Come quickly ! I’m tasting stars!”

DSC_0868Provningen hade ett kreativt inslag: Vi fick måla av flaskan och alla teckningar sattes upp i rummet som i ett mini-galleri. Det var konstnären Camilla Engsfors, bakom varumärket Petite Charlie, som stod bakom detta. Camilla har även gjort ett samarbete med Palmer där hon målat en poster inspirerat av fransk fashion och champagne. 

DSC_0850DSC_0903Till provningen serverades det snittar och den ärtiga soppan Crème Ninon. En väldigt fin stund. Uppskattar dessa events väldigt mycket. Att gå på vinprovning är också en lektion i dryckeskunskap, geografi, historia och jordbruk. Med min kulinariska bakgrund från Italien (branschen som jag trots allt lämnade) så är det en uppfräschning och en påminnelse om vart jag en gång är skolad. 

Så där! Nu är det dags för studier i fem hela timmar. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *