header-image

mot helsingfors med silja serenade 18 maj 2016

DSC_0226Eat, Drink, Stay, Spa

I början av Maj åkte jag och Ralph på en riktigt trevlig kryssning till Helsingfors med båten Silja Senenade. Ni vet en klassisk Finlands-båt-kryssning men inte för att parta utan för att relaxa, äta gott och njuta av Finlands huvudstad. 

DSC_0310Kryssningen tar ca 40 timmar och avgår från Stockholm runt 16.45. Klockan 10.00 nästa morgon är man i Helsingfors. 17.00 avgår båten igen tillbaka till Stockholm och så är man i hamnen vid 9.30. En perfekt weekend alltså och då har man ändå hela söndagen kvar eftersom man anländer så tidigt. 

DSC_0315Båtfärden ut genom skärgården var fantastisk..och lång. Vi åkte säkert fem mil och hela tiden var vi omringade av kobbar, skär och skogsklädda öar. Visste ni att Stockholms skärgård har 30.000 öar? 

DSC_0473Commodore-hytten

Vi bodde i den lyxigare hytten som hette Commodore-hytt (20-25 m2) och den hade balkong med havsutsikt. Hytten hade både badkar och minibar och dessutom hade vi tillgång till Commodore Loungen som hade egen bar och bastu. 

bbSunflower Oasis

Efter vi hade gjort oss hemmastadda gick vi ner till Sunflower Oasis – båtens spa. Där bubblade tre bubbelpooler och så fanns det en bar och gemensam ångbastu. Vi badade medan solen gick ner och drack öl i bastun. 

DSC_0418Här ligger jag och bubblar omgiven av tropiska palmer. Värre kunde man ha det..

ccTavolàta

Första kvällen åt vi på Tavolàta, en familjär restaurang med italiensk mat. Här ser ni ett askplock av maten: Jag åt melon, handskalade räkor och friterad lök till förrätt och R åt mozzarellasallad med grönsaker. 

DSC_0394Till varmrätt åt vi bland annat pasta med oxfilè med ruccola, parmesan och pesto. Mums, mums..

DSC_0333NYC-feeling

Efter middagen tog vi ett glas i baren New York club & lounge men mer festligt än så blev det inte utan vi stupade i säng vid midnatt. Bubbelpool, tre-rätters middag och havsluft gjorde oss minst lika trötta som festande. 

DSC_0497Helsingfors

Nästa morgon möttes vi av den här fina utsikten. Vi hade anlänt! En hel dag i Helsingfors väntade. På bilden ser ni den mäktiga Domkyrkan som är ritad av C.L. Engel 1852. 

aaHelsingfors är en intressant stad, inte minst när det gäller design och shopping. Arabia har en outletbutik här som man inte får missa och på de större gatorna ser man de världskända märkena Marimekko, Iittala eller Finlayson med stora butiker. Om man gillar skandinavisk design med en twist är detta platsen för grym shopping. 

DSC_0515Vi hann inte äta middag ute men jag har hört att Lasipalatsi (Glaspalatset) och Savoy skall vara bra. Next time..

DSC_0495Under de sex timmar som vi var i stan gick vi till fots och vi hann med de flesta större attraktionerna. Men om man vill fanns det också spårvagnar, bussar och tunnelbana men det var för lite tid för det. 

DSC_0511Det fanns en hel del mysiga caféer som det här elefantcafèt. Ett annat café som rekommenderas är Café Strindberg. Som sagt, vi får åka dit en gång tillför att se och uppleva allt. 

DSC_0493Prick klockan 16 var vi tillbaka på båten och inne i hytten. Vattnet glittrade av solen och det var precis som en dag i Juni. Vi hade otrolig tur med vädret. Den här bilden är tagen från vårt fönster i Commodore-hytten. 

DSC_0489En annan bild från Helsingfors skärgård som var betydligt mindre än Stockholms..

PicMonkey CollageBon Vivant

Lördagskvällen spenderades på gourmetrestaurangen Bon Vivant och vi slog på stort och beställde en flaska skumpa.

DSC_0634Inte varje dag man dricker Veuve Clicquot..

rfUnderbar middag i världsklass. Varmrätten med risotto, pilgrimsmussla och parmesan smälte i munnen. 

DSC_0677Bon Appetit..ser ni förresten att jag bara körde på vitt hela resan? Allt för att få in den rätta sommarkänslan. Den här tunikan kommer från Filippa K. 

DSC_0666Ralphs förrätt: Lax, selleri och maltbröd. 

DSC_0692Desserten var en söt dröm av choklad och sorbet. 

bgSvårt att summera en såpass lyckad helg men skall försöka. En stor del av upplevelsen var givetvis boendet. Man kan ju få superbilliga hytter också men då är det ingen havsutsikt och mycket trängre. Vi hade soffa, balkong, havsutsikt och så möjlighet till privat bastu och lounge som var bemannad stora delar av dygnet. Det gör mycket för helhetsupplevelsen. En resa som var sååå avkopplande men ändå hände det grejer hela tiden. Musikalupplevelse, spa, olika restauranger och en helt ny stad på 40 timmar gör att det känns som om man varit borta längre. 

Lite allmän fakta:

En resa med Silja Serenade: Resan tar 40 timmars från Stockholm till Helsingfors och man har 6.5 timmar i land. 

Saker att göra ombord: Det finns som jag skrev tidigare bad och bubbelpooler, dans- och showlounge, pub, disko, en  taxfree som är relativt stor och så en ”gata” där restauranger och butiker trängs. 

Aktiviteter: När jag var där visades musikalen Grease. 

Passar: Den som vill ha en kryssning med många restaurangalternativ och bra shopping. 

Rederi: Tallink Silja, www.tallinksilja.se

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *