header-image

en hälsning från lissabon 12 april 2016

Processed with VSCO
12991970_10156724567915431_585007487_oLissabon är ljuvligt på så många sätt. Jag går mest i mina lackade sandaler från Moschino och i tunn skinnjacka tillsammans med svala linneplagg –perfekt vårmundering när man vill gå på solpromenader i de smala mediteranska gränderna, strosa på kullerstensgatorna vid Rua da Escola politécnica eller ta och sippa lite sol. Vill genast byta vinterns brasor, varm choklad och yllekavaj mot grillkvällar, strandliv och rosèvin som sig bör när vår och sommar bara är några månader bort. Portugisiskan kommer sakta tillbaka till minnet och vardagen i Sverige har bleknat något. Andra perspektiv kommer smygande och nya drömmar lockas fram. Arkitekturen och gatumodet inspirerar mitt fotande och den portugisiska maten, främst fisken, har tagit mitt matintresse till nya nivåer. Men det är också intensivt. Har människor omkring mig 24 timmar om dygnet och universitet, samt ofta aktiviteter varje dag från morgon till kväll vilket är roligt och spännande men också lite ovant. Vädret är ca 15 grader varje dag med regnskurar och mycket av tiden spenderar jag på universitetet med timslånga föreläsningar om digitalisering, sociala medier och medialisering med professorer från bland annat Sverige, England och Portugal. Alla som medverkar är doktorander, och det känns som om jag är den enda masterstudenten förutom mina klasskamrater då såklart. Nivån är hög och tempot är snabbt och på torsdag skall jag hålla en presentation för denna akademiska elit. Nervös är bara förnamnet.Trots att det inte är jättevarmt här så är det ändå en gradskillnad vilket gör stor skillnad. Här är våren kommen på allvar. Hittills har vi ätit superb bacalao och andra portugisiska läckerheter så vi storknat. Matkulturen i Portugal är central och mycket intressant, kanske lite underskattad. Har gått hand i hand med min älskling på kullerstensgator i solnedgången och druckit drinkar på Altis Avenida. Varit på Castelo de Sao Jorge och tittat på den berömda bron och stadens vackra siluett. Har varit vid Centro Colombo och på barer runt Bairro Alto. Besökt katolska kyrkor och lyssnat på portugisisk körsång. Staden är lugn och säker och jag känner mig inte uttittad på gatan som jag kan göra i exempelvis Turkiet, Italien eller Frankrike. . Resten av vistelsen här kommer jag att tillbringa främst på universitetet men jag kommer också ha lite sightseeing och umgänge. En dagsutflykt till kusten, lite mer portugisiskt vin och såklart ännu mera bacalao. På lördag är det tack och goodbye och då är jag dessutom 29 år (!) när jag landar i Sverige igen. Tänk vad åren går. Ha en fin kväll<3

Bild: Mikhail Fedorchenko

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Liliana skriver:

    Hej Angi! Kul att läsa att du tycker om Lissabon. Det är min favorit stad!! Missa inte att besöka Expo vid havet!!