header-image

veckans mattips 2 mars 2016

hfjShiitake- och fläskfyllda dumplings med ingefärsdip och chili- och vitlöksfräst grönkål

Igår gjorde jag dumplings med massor av goda tillbehör för första gången i mitt liv och det blev så gott att jag måste dela med mig av receptet. Jag fick massor av flashbacks till Hong Kong där jag levde nästan enbart på dumplings eller ”Dim Sum” i perioder. Självklart ändrade jag om lite i receptet som den ”gamla kock” jag är. Exempelvis tog jag i japansk wasabi i riset. Inget måste men jag gillar att leka lite med recept. 

DSC_0597Ingredienser: (2 port)

1 ask chili- och ingefärsmajonnäs, Ett paket dumplings, En påse edamebönor, 1/2 påse grönkål, 1 1/2 msk färsk ingefära, 2 vitlöksklyftor, 1 msk kinesisk soja, 2 tsk socker, 1 liten ask russin, 1 röd chilifrukt, 2 msk fryst koriander, Salt och Peppar, Rapsolja, Jasminris

DSC_0602

Gör så här:

  • Koka 1 3/4 dl jasminris enligt anvisningen på förpackningen. Denna gången adderade jag lite olja, smör, salt, vinäger och kycklingfond (1 msk av varje) samt wasabipasta i vattnet. Detta gjorde att riset fick en rund smak med lite sting. 
  • Ingefärsdip: Finhacka 1 vitlöksklyfta. Fräs vitlök, 2 msk ingefära och 1 ask russin i rapsolja (använd inte olivolja för då smakar det mer italienskt än asiatiskt) i en liten kastrull. Tillsätt 1 msk kinesisk soja (jag använde japansk), 2 tsk socker och 1 dl vatten. Låt sjuda i 3-4 minuter. Häll över i en mixerbunke och mixa med stavmixer. 
  • Chili- och vitlöksolja: Finhacka 1 vitlök och 1/2 chili. Lägg i en liten skål och blanda med 1 msk olja och 1 krm salt.
  • Fräs grönkål och koriander 1-2 minuter med olja. Krydda med 1/2 krm salt. Lägg upp på ett fat och ringla över chili- och vitlöksolja. 
  • Koka 1 förpackning edamebönor 2 min i lättsaltat vatten. Häll av och strö över lite salt (gärna flingsalt)
  • Tillaga 1 förpackning dumplings enligt anvisning på förpackningen. Dessa dumplings kom från den kinesiska matmärket Beijing8 som finns lite överallt i Stockholm och även i Göteborg i olika mataffärer. 
  • Servera fläskdumplings med russin- och ingefärsdip, 1 burk chili- och ingefärsmajonnäs, jasminris, fräst grönkål och edamebönor.
  • Sätt på lite kinesisk musik och ät med pinnar så har du din alldeles egna kinesiska restaurang hemma. 

DSC_0601DSC_0600DSC_0603DSC_0599Smaklig måltid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *