header-image

sky is the limit 14 januari 2016

Bli smittad av inspiration

För ett par år sen skrev jag om designern Naim Josefi i en krönika. De allra flesta texter som jag skrev är publicerade men raderade igen, så nu publicerar jag den här krönikan igen, fast i en uppdaterad version. Bilden på Naim är tagen av mig när vi var på en pressresa till Norge.

Om han inte skapat couturekreationer till glamazoner skulle han blivit den iranske läkaren som räddade världen. Naim Josefi inspirerar och inspiration smittar som ett virus. Vi har under de år vi känt varandra, samtalat i timtal om hur man förvärvar, ärver eller fördärvar sitt livskall. Naim valde att sätta sig i livets förarsäte och trotsa starka påtryckningar från föräldrar som ville diktera villkoren. Detta kostade honom familjen. Han sökte efter sitt hem bortom Irans gränser och prövade vingarna både i Turkiet, Grekland och Tyskland, men hamnade till slut i Sverige. Naturen och strukturen lockar fram det mest kreativa inom honom, säger han hemlighetsfullt. Idag trotsar han minimalismens lagar och skapar maximalistisk design med kosmopolitiska referenser. I hans design ser jag fragment av en annorlunda livshistoria som får leva vidare på kvinnokroppen. Jag stöter ofta på dessa inspirerande individer i jobbet. De människor som vågar gå sin egen väg, som trotsar konventionen och som ofta är underdogs. Naim är ett starkt lysande exempel på hur livet kan te sig om man vågar och vinner, och det inspirerar i allra högsta grad mitt eget liv och leverne. För ett år sen vågade jag berätta om mina drömmar för dåvarande arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson, som besökte Drivhuset där jag gått kurser i att starta eget. I våras avslutade jag mina studier på ett av Asiens bästa universitet, The chinese university of Hong Kong, och nu bor och lever jag i världens vackraste stad där jag satsar på att nå mina drömmar. Att jag vågar tänja på mina egna gränser är tack vare möten med fängslande människor som sagt att the sky is the limit och som lyft blicken och sett bortom horisonten. Naim har smittat mig, och jag hoppas att denna krönika smittar er.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *