header-image

trenddagen 2016 12 januari 2016

DSC_0797DSC_0800

Astro, Santa Fé och 70-talserotik

Igår var jag på den stora trenddagen där trendexperten Stefan Nilsson presenterade de fem större trenderna inom lifestyle för 2016. Alltid lika intressant att se vart vi är på väg. Något som återkom hela tiden var hur viktiga teknikprylar kommer att bli, att vi vill njuta i allt högre grad och att ekotrenden är här för att stanna. Han sa också att optimismen är på väg tillbaka. Engagemanget i bland annat flyktingfrågan visar att vi som individer nu vill agera. Kommande säsong kommer präglas enormt av nyfikenhet och viljan att göra saker själv. Och så slutar vi kopiera varandra för att istället lyfta fram vår ”self expression”. Här nedan presenteras de fem viktigaste tenderna:

Santa Fé
En symmetrisk och geometrisk trend med mycket färg. Gula toner och mintigt blått tillsammans med trä och naturfärgat skinn. Hantverk och kaktus.

Hedonism
Eller som vi säger på ren svenska “porrtrenden”. Miljöer med tunga draperier, fransar, sammet, låga möbler. En motreaktion på den tidigare hälsotrenden där vi skulle avstå allt – nu vill vi njuta. Self-expression. Massor av rött.

Maskinellt
Sista varvet på industritrenden, kanske. Grått, beige med vissa varma inslag som t.ex. i metaller och ockra. Starkt intresse för att göra egna saker, t.ex. egna högtalarset.

Astro
Framtidens trend, och den ljusaste av alla trender. Science fiction i vitt och transparens. Nya material, nya metoder. Inspiration från rymdskepp och filmer om liv på Mars. Nyckelformgivare att referera till är Joris Laarman som gjort ny konstruktion på en stol. Herbarium. Framtidsmat, framtidsodlande, framtidsteknik.

Makers&Fixers
Den svåraste men också den mest relevanta av de fem trenderna. En miljöfokuserad trend. En antikonsumtionstrend. En anti-trendtrend. Motreaktion på alla “måsten” och en längtan efter att få vara delaktig och göra något viktigt. Återbruksgallerian i Eskilstuna men också vara delaktig i produktion. Engagemang och involverandet är nyckel. I denna anti-trendtrend kommer vi få se massor av ”förbjudna” färgkrockar som t.ex. rosa och rött eller gult och brunt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *